Kış Ayları İçin Saç ve Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?


cilt ve saç bakımı

saç bakımı
                cilt bakımı

                          Soğuk kış günlerinde yumuşacık battaniyelere sarılarak vakit geçirmek içinizi ısıtsa da söz konusu saç ve cilt bakımı olunca daha fazlasını yapmanız gerekiyor. Havadaki nemin azalmasıyla birlikte kış aylarında saç dökülmesi, saç kepeklenmesi ve mevsim geçişlerinde cilt kuruluğu gibi sorunlar baş göstermeye başlıyor. Peki kışın cilt ve saç bakımı nasıl olmalı? Soğuk havalarda cildinizin ışıltısını, saçlarınızın parıltısını korumak için ihtiyacınız olan püf noktaları bu yazıda bulabilirsiniz.  

                          Kış Aylarında Saç Bakımı İçin İpuçları

                          Kış, saç bakımı için en çok çaba gerektiren mevsimlerden biri. Soğuk havalarda kafa derisinden saç uçlarına kadar en temel bakım adımlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

                          Kafa derinizi saç bakım yağı ile nemlendirin.

                          Soğuk günlerde havadaki nem eksikliğinden dolayı saç deriniz kuruyup kaşınmaya başlayabilir. Bu da kışın saç kepeklenmesi, saç derisi tahrişi ve pul pul dökülme gibi problemlerin oluşabileceği anlamına geliyor. Bunun için ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız, Hindistancevizi yağı ve zeytinyağı gibi besleyici saç bakım yağları ile kafa derisine masaj yaparak harikalar yaratabilirsiniz. Bu yöntem saç derisindeki kan dolaşımını artırmakla kalmayıp, saç köklerini besleyerek sağlıklı saçların büyümesine de zemin hazırlıyor. 

                          Saçlarınızı sık sık yıkamaktan kaçının.

                          Kışın saçlarınızı sık sık yıkamak doğal yağların azalmasına ve buna bağlı olarak kuruluk sorununa neden olabilir. Aslına bakarsanız kışın saç dökülmesi problemlerinin birçoğu kuruluk ve tahrişten kaynaklanıyor. Dolayısıyla saçlarınızı daha uzun aralıklarla yıkayarak doğal yağ ve nem dengesini koruyabilirsiniz. Buna ek olarak sülfatsız ve hafif formüllü sahip bir şampuan kullanmanızda yarar var.

                          Saçlarınızı şekillendirirken doğru yöntemleri uygulayın.

                          Saçları şekillendirmek göz alıcı bir görünüm için en temel adımlardan biri. Tabii kış aylarında saçları şekillendirirken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var. Örneğin saçları yüksek ısı ile kurutmak tahmin ettiğinizden daha zararlı olabilir. Bu sebeple saçlarınıza şekil verirken mutlaka saç kremi kullanmalısınız. Jojoba, zeytinyağı, Hindistancevizi yağı ve karite yağı gibi besleyici doğal yağlar içeren kremleri kullanarak saçlarınızı derinlemesine nemlendirebilirsiniz.

                          Kışın saçlarınızı yıkarken dikkat edilmesi gerekenler:

                          Saçlarınızı şampuanladıktan sonra iyice durulayın.

                          Kremi saçlarınızın orta kısımlardan uçlarına doğru uygulayın.

                          Özellikle ince telli saçlarda kuruluğu ve kırıkları önlemek için saç uçlarına ekstra özen gösterin.

                          Kremi saçınızda birkaç dakika beklettikten sonra durulayın.

                          Ayrıca, kış aylarında hassaslaşan saçlarınız için ısı ile saç şekillendirme yöntemlerinden kaçınmalısınız. Bununla birlikte nem oranını azalttığından dolayı fön makinesi kullanmaya bir süreliğine ara verebilirsiniz. 

                          Haftalık saç bakım maskesi uygulayın.

                          Haftalık saç bakım maskeleri genel saç sağlığını korumak için en etkili yöntemlerin başında geliyor. Besleyici ve nemlendirici maddeler içeren bir saç maskesi ile eskisinden daha yumuşak saçlara kavuşabilirsiniz. Özellikle yumurta ve bal gibi doğal bileşenler içeren maskeler ile kuru bukleleri nemlendirebilir, saç büyümesini hızlandırabilir, parlaklık artırabilir ve saçlarınıza ekstra yumuşaklık kazandırabilirsiniz. Zira yumurta sarısındaki suda çözünebilen peptitler saç büyümesini uyarma görevi üstleniyor. Balda bulunan vitamin ve amino asitler ise soğuklarda saç bakımı için inanılmaz etkiler sunuyor. 

                          Saçlarınızı elektriklenmeden koruyun.

                          Kışın elektriklenerek kabaran saçların yarattığı memnuniyetsizlik tartışılmaz. Kazakların, eşarpların, kapüşonluların ve tarakların neden olduğu sürtünme ile birleşen nem eksikliği, saçlarda statiklenmeye neden oluyor. Bu durumla başa çıkmak için elektriklenmeyi önleyen geniş aralıklı bir saç tarağı kullanmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca saçlarda biriken statik yükleri önlemek için durulanmayan saç kremlerini de tercih edebilirsiniz. 

                          Kış Aylarında Cilt Bakımı İçin İpuçları

                          Havalar kuru ve soğuk olsa da ışıltılı bir cilde sahip olmak zor değil. Kışın kuruyan cilde bakım yapmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

                          Cildinizi ılık suyla temizleyin.

                          Kış soğuklarında sıcacık bir duş almayı kim istemez ki? Ancak cildinizi seviyorsanız bundan kaçınmalısınız; çünkü sıcak suyla yapılan banyolar cilt kuruluğunu tetiklemekle kalmayıp, hızlıca nemlendirmediğiniz takdirde ciltte çatlaklara ve kış egzamasına neden oluyor. Kışın cilt bakımı için duş alırken ve yüzünüzü yıkarken sıcak su yerine ılık suyu tercih etmelisiniz.  Ilık bir duş aldıktan sonra hyaluronik asit ve seramid içeren vücut nemlendiriciler kullanarak cildinizin nem bariyerini güçlendirebilir ve kuruluğu önleyebilirsiniz.

                          Doğru cilt bakım ürünlerini kullanın.

                          Cildinizi yaz aylarında mutlu eden şeyler aynı etkiyi kış aylarında göstermeyebilir. İşte bu yüzden kışın cilt bakımı yaparken kullandığınız ürünleri mevsim koşullarına göre değiştirmeniz gerekiyor. Kışın sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmanın anahtarı ise hafif formüllü cilt bakım ürünleri kullanmakta gizli. Örneğin, cildinizin doğal nem bariyerine zarar vermemek için nemlendirici içeren temizleyicileri kullanabilirsiniz. 

                          Akne veya sivilce şikayetleriniz varsa, cildin nem bariyerini onarmaya yardımcı olan seramid, hyaluronik asit, hidrasyon serumları ve gliserin içeren ürünler kullanabilirsiniz. Unutmadan, kışın cildinizi kurutacağı için maske ve peelinglerden, sıkılaştırıcı losyonlardan ve alkol içeren bakım ürünlerinden kaçınmanızda fayda var.

                          Cildinizi krem ve losyonlarla koruyun.

                          Soğuk havalarda dışarı çıktığınızda cildinizi sert rüzgarlardan, kardan veya yağmurdan korumanız gerekiyor. Bu nedenle cildinize güzel bakmak için eldiven ve şapka giymeli; güneş kremleri ve koruyucu losyonlar kullanmalısınız. Kışın yüzünüze çarpan sıcak güneş ışınları hoş bir his bıraksa da UV ışınları cildinizde zararlı etkilere neden olabilir. 

                          Cildinizi çok fazla eksfoliye etmeyin.

                          Eksfoliye uygulamaları cildi ölü hücrelerden arındırdığı için inanılmaz derecede faydalı; ancak kış aylarında kuru ve soğuk hava nedeniyle cilt bariyeri tehlikeye giriyor. Bu nedenle haftada bir kez peeling yapmak cildinizi korumak için yeterli olabilir. Ayrıca cilt tipinize göre peeling yapmalısınız. Çok kuru bir cildiniz varsa, cildinizi hafifçe eksfoliye etmeniz gerekiyor. Eğer karma ve yağlı bir cilde sahipseniz, haftada bir kez peeling yapmak en güvenli seçenek olarak öne çıkıyor.

                          Beslenmenize dikkat edin.

                          Meyve ve sebzeler cildinizin soğuk havalarda sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu vitamin ve antioksidanlar bakımından en zengin kaynaklardan biri. Çilek, üzüm, yaban mersini, ahududu veya kiraz gibi cilt güzelliğini destekleyen antioksidan içerikli meyveleri tüketebilirsiniz. Bununla birlikte kışın cildinizin ihtiyacı olan su miktarını karşılamakta zorlanıyorsanız; meyve, sebze, salata, çorba, meyve suyu ve süt gibi diğer yiyeceklerle bu açığı kapatmanız mümkün. Kışın sağlıklı bir beslenme programı takip etmek cilt sağlığının yanı sıra vücudu hastalıklardan korumak için de oldukça önemli. 

                          Bol bol egzersiz yapın.

                          Evet, soğuk bir kış gününde evinizi terk edip harekete geçmek zor; fakat egzersizin cilde inanılmaz faydaları var. Egzersiz yapmak kalp atış hızını artırarak organlara ve cilde daha fazla kan pompalanmasını sağlıyor. Ayrıca kış aylarında vücuttaki yağ ve ter bezleri ile kan damarları daraldığı için cildin doğal ve parlak görünümünde zayıflama meydana geliyor. Kışın cilt bakımı için günlük egzersiz rutini oluşturarak cildinizi ve vücudunuzu daha sağlıklı bir yapıya kavuşturabilirsiniz.

                          Soğuk havalarda saç ve cilt bakımı için neyi nasıl yapmanız gerektiği konusunda artık fikir sahibisiniz. Son olarak belirtmeliyiz ki; mevsim kış olsa da hem güzel görünmek hem de saç ve cilt sağlığını korumak için günlük bakımı aksatmamak en doğrusudur.